Obsah  >>  Kultura, volný čas a sport  >>  skupina Mašínů - odkaz III. odboje
Strana:   1  2  3  4  5  6

skupina Mašínů - odkaz III. odboje

anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: www & all
10.1.2005 - 17:09
Na to, aby se za těma hranicema, kam se chtěli prostřílet, měli dobře! Pečení holubi nelítají do tlam ani tam!
Proboha, obnovte radši diskusi o psích ho....!!!

Začíná mi to připomínat případy, kdy někdo odsouzenej za rozkrádačky za komančů projevuje snahy brát to jako odboj - on vlastně poškozoval tehdy vládnoucí stranu!!!!!!!!!!!!!

Omlouvám se www, že to píšu jako reakci na jeho příspěvek - jinak s jeho posledním příspěvkem na tomto fóru ve všem souhlasím.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
www
Anonymní uživatel
Hlavně pro: kvik
10.1.2005 - 15:56
Pokladníci za komančů běžně věšeli své spoluobčany. To jsem si neuvědomil. Jen nechápu proč bř. Mašínové nevtrhli třeba do škol a nezlikvidovali minimálně učitelky občanské nauky, dějepisu nebo ruštiny, což většinou také byly kované komunistky. Nebo se pletu? Nakonec i amatérské činy Mašínů dokázali bolševici dokonale využít, takže nakonec nikdo nepoznal jestli šlo o čin "diverzantů", nebo se jen komunisti potřebovali zbavit někoho z vlastních řad. (Jako v Babicích) Znám řadu lidí kteří na konci čtyřicátých let vstoupili do KSČ. Mnichovskou dohodu chápali jako zradu VB a Francie. Byli to doopravdy kovaní komusté kteří na vlastní oči viděli rudoarmějce který osvobodil jejich vísku. Jak ti lidé měli věřit něčemu jinému. Kdo jim měl říct proč američané zůstali u Rokycan. To byli jen objeti. Zmanipulovaní geniální bolševickou propagandou. Stejně jako za války němci Goebelsem. A můžeme je za to odsuzovat?? Něco jiného je, když se někdo do strany hrnul po roce 1968, nebo dokonce v roce 1986 jako jistý poslanec. To bylo v době kdy už každý věděl jaké zločiny má tato strana na svědomí. Ale to už sem nepatří. Základní otázka zůstává. Na co potřebovali peníze????
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Pavel
Anonymní uživatel
Hlavně pro: vvv
10.1.2005 - 14:12
Takže,
za 1) pár vět z Vašeho příspěvku 6.1...
"...Pane, nechápu proč taháte takovéto věci na slánské fórum. Toho špatného bylo dost a není třeba se k němu stále vracet.
Myslel jsem si, že aktéři slánského fóra jsou mladí lidé.
Vy zřejmě budete hodně starý, když se tak rádoby zasvěceně hrabete v minulosti. Zřejmě nedokážete unést složitosti současné doby..."

za 2) pár vět z Vašho příspěvku 8.1.
"..už vaše první věta je vašim omylem. Že je společenskou, ale i osobní potřebou se zaobírat minulostí, ví snad každý vzdělaný člověk. Bylo tomu tak, je tomu tak a určitě tomu tak bude i nadále. Je zřejmé, že v tomto směru nemá cenu cokoliv rozvíjet..."

Neprotiřečíte si trochu? Během jednoho dne byli schopný převlíct kabát jen lidé, o kterých ve svém příspěvku píše Johny 10.1.

Děkuji, že jste odešel z toho DF:)
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Johny
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
10.1.2005 - 07:59
Stejně, jako se během nacistické okupace bojovalo všemy způsoby proti fašistům, muselo se bojovat za komunistické okupace proti komunistům, ne? Je naší národní ostudou, že v 21. století můžeme potkávat volně na ulici bývalé estébáky a že Grebeníček může bez problémů štěkat z obrazovek.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
kvik
Anonymní uživatel
Hlavně pro: www
10.1.2005 - 07:38
Pokud vím, tak ten pokladník měl u sebe legálně drženou zbraň, to musel být dobře kovaný komunista. Takový bez zaváhání věšeli spoluobčany.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
vvv
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Pavel
8.1.2005 - 11:28
Pane,
už vaše první věta je vašim omylem. Že je společenskou, ale i osobní potřebou se zaobírat minulostí, ví snad každý vzdělaný člověk. Bylo tomu tak, je tomu tak a určitě tomu tak bude i nadále. Je zřejmé, že v tomto směru nemá cenu cokoliv rozvíjet. To myslím s vámi pane.

Každé násilí vykonané na člověku končící smrtí je ohavnost. Pane, doufám, že dnes jsem vás svojí jednoduchostí tolik neurazil. Z tohoto fóra odcházím.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Johny
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
8.1.2005 - 10:50
Každá snaha bojovat proti fašismu, komunismu a podobným zvěrstvům by měla být oceněna. Jenže to by nesměla být KSČM druhou nejsilnější stranou...:-(
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Pavel
Anonymní uživatel
Hlavně pro: všem
7.1.2005 - 16:35
"Do minulosti se nemá vracet, ale mělo by se aspoň ohlížet."

A je jedině dobře, že jsou i lidé, kteří se o to starají. A třeba vy vvv,www akorát na všech fórech reagují, ale zatím jsem si nevšiml, že by nějáké založili.
Každý máme své zájmy a nikdo Tě vvv nenutil číst tohle forum, tak se laskavě zdrž urážek a svý jednoduchosti....
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: vvv
7.1.2005 - 10:33
ale ale, mladej gerebeníček? nebo nebo fanda Stáni Grossa komunistů bossa? nebo snad tvůj předek před 48 chudý dělník pak milicionář a nakonec soudruh co se nastěhoval do baráku občana poslaného do komunistického lágru a dnes úspěšný podnikatel??
Jsem zhnusen tím že na ulici slaného potkávám bývalé stébáky kteří si vesele vykračujípod praporem čssd.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
vvv
Anonymní uživatel
Hlavně pro: anonym
6.1.2005 - 21:51
Pane, nechápu proč taháte takovéto věci na slánské fórum. Toho špatného bylo dost a není třeba se k němu stále vracet.
Myslel jsem si, že aktéři slánského fóra jsou mladí lidé.
Vy zřejmě budete hodně starý, když se tak rádoby zasvěceně hrabete v minulosti. Zřejmě nedokážete unést složitosti současné doby, a proto si hledáte své zdůvodnění svých neúspěchů.
Z vašeho dlouhého textu jsem si vybral jen jednu větu. Cituji: „Nikoliv, skupina Mašínů zcela v souladu s pravidly odboje přepadla policejní stanice“.
Jsem zhnusen nad tím, co si dovolujete vsunovat do fóra.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
max
Anonymní uživatel
Hlavně pro: anonyma
6.1.2005 - 19:49
...bez "emocí" vidím dnešní paralelu " bohužel" v Iráku, z jedné i druhé strany. Nelze vyřknout historickou pravdu.
ps. jestli je to anonym z pravěku III.vlny tak zdravím.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
www
Anonymní uživatel
Hlavně pro: anonym
6.1.2005 - 19:28
Můj názor na bolševiky je myslím tady dost známý. Je třeba si vážit každého kdo proti tomuto režimu aktivně bojoval. Že si bratři Mašínové obstarali zbraně by se dalo ještě pochopit. Na co ale potřebobovali před svým odjezdem peníze? Které si navíc vzali způsobem tím nejpodlejším. Dopustili se loupežného přepadení při kterém zastřelili nevinného pokladníka. To je posouvá do absolutně jiné roviny. Naše dějiny nezačaly v únoru 1948, ale mnohem dříve. Naše země byla v roce 1938 darována nacistickému Německu, stejně jako v roce 1945 bolševickému Rusku. Představa, že by US Army přijela na "pomoc" Československu se mohla zrodit jen v hlavě tupce. Červené tlačítko v Moskvě bylo neustále připraveno ke stisku a nedovedu si představit že by někdo kvůli absolutně bezvýznamné zemičce ve sředu Evropy byl ochotný riskovat ještě hrozivější válečný konflikt než ten, který ještě ani né před deseti lety (v té době) skončil.
To co popisujete jsou dějiny. Jenomže lidé co tady žili většinu věcí viděli jinak.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
mašín
Anonymní uživatel
Hlavně pro: anonym
6.1.2005 - 19:10
Na to se už vyprdni a hlavně se musíme koukat dopředu, ne? Já a ni brácha (dej mu bůh lehkou zem) o to nestojíme. Dík
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
6.1.2005 - 18:39
Podle očekávání prezident republiky Prof. Václav Klaus vyznamenání ke dnu 28.10. bratrům Mašínům neudělil. Není v tom nic záludného, cituji "společnost nemá jednotný pohled na tento případ". Přestože věřím, že Mašínové o toto vyznamenání nijak nestáli, cítím potřebu uvést na pravou míru pár historický lží, které o této kauze komunisté šířili a dosud šíří.

Proto, abychom mohli kauzu Mašínů vůbec pochopit, musíme se nejdříve přenést do období poúnorového komunistického převratu. Vžít se do atmosféry, kdy všude kolem nás vládne teror. Lidé jsou perzekuováni na každém kroku pro sebemenší náznak odporu či jiného názoru. A co hůř - teror jde bez ohledu na vinu či nevinu. Ti co se vzepřou, často končí do krve zmlácení na chladných podlahách svých cel, kde také nezřídka umírají. A uniknout tomu nelze - na hranicích je to jako na střelnici. Heslo "Zabij a dostaneš dovolenku!" bylo více než pravdivé. Všude vládne strach a teror - veřejné štvaní, udávání, mučení a popravy jsou zde na denním pořádku. Lidé přicházejí o majetek, práva i rodiny. A co hůř, teror se neustále stupňuje.

Podstatná část důstojnictva a vlasteneckých aktivistů padla nacistickou rukou a zbytek je převážně perzekuován komunisty. Mnozí z těch co přežili komunistické gulagy, nacistické koncentrační tábory, boje západní i východní fronty se nyní zapojují do protikomunistického odboje. Nemálo z nich (včetně těch v odboji nezainteresovaných) umírá v komunistickém kriminále.
Pakliže už cítíte ten strach, tu bezmoc, kdy naši vlast okupují sovětské hordy se svými pohůnky, jste teprve připraveni pochopit bratry Mašíny. V této atmosféře, podpořené všeobecným míněním, že třetí světová válka je na dohled, vznikalo nemálo odbojových skupin. Jejich poválečné žalostně prořídlé řady doplňují také mladí chlapci. Mimojiné i bratři Mašínové, věrni odkazu svého otce, napsaného den před jeho popravou.

Uvažují logicky. Musí se připravit na organizování podzemního odporu, vyzbrojit se, znervózňovat komunistickou tyranii. V případě vypuknutí povstání a intervence západu, zde musí být připravené podhoubí. K tomu ovšem potřebují zbraně, peníze a lidi. Autorita rodiny Mašínů a válečné kontakty jim umožní jen to poslední. Zbraně jim však chybí (po skončení války nikdo zásoby zbraní nedělal). Komunisté vydali zbraně jen svým věrným milicím a sloužila jim také celá armáda dalších prověřených soudruhů - měli si odbojáři dojít pro zbraně k nim? Slušně zaklepat a pokorně požádat ... a pak se nechat popravit? Nebo udělát protestní dýchánek na Václavském náměstí?

Nikoliv, skupina Mašínů zcela v souladu s pravidly odboje přepadla policejní stanice. Po špatných zkušenostech s necháváním svědků (což je mohlo stát zatčení a tedy smrt) jednoho policistu raději zlikvidovali. Počínali si stejně jako vojáci u speciálních jednotek či partyzáni v II. světové válce. Výcvik k provedení sabotáží prodělal Ctirad Mašín paradoxně u mladých komunistických revolucionářů - tam totiž dobře věděli jak zabíjet. Tento postup při sabotážích museli jejich pozdější velitelé velice kladně hodnotit, protože taková je holt "válka". A přežijí jen ti nejsilnější a nejlepší. Podobným způsobem také probíhalo získávání peněz a další diverzní akce, u kterých bohužel přibývalo i lidských obětí. Ovšem i za druhé světové války zemřelo také mnoho neviných, včetně neuniformovaných lidí. Fracouzských, českých a dalších civilistů, kteří podlehli bombardování, které bylo pro vývoj války ovšem nezbytné! Speciální jednotky, včeně našich partyzánských oddílů likvidovaly například i české četnictvo, které stálo na straně Němců často jen na oko a vykonávalo "jen" svou práci.

A co takhle moravští kluci, kteří se změnou hranice ocitli v Německé říši a museli ve Wermachtu bojovat za 3 říši. A pozor - mnoho z těchto lidí nemělo ani neslavné Volkliste 3 a byli to tedy i právně čeští občané! Přesto tito lidé nikdy nekritizovali západní spojence - věděli, že v německé uniformě byli holt nepřáteli. A proto se snažili z německé armády utéct a následně vstoupili do našich jednotek. Takže je zde naprosto jasná příměra - Mašínové nespáchali žádný zločin - pokud bychom za zločin nepovažovali také II. odboj!

Historik Žáček na ČRo mimojiné připoměl, že legitimita například Francouzského protinacistického odboje je jednoznačně shodná s legitimitou odboje protikomunistického! Odmítnutím protikomunistického odboje legalizujeme nejen vichistickou vládu, ale i brutalitu dalších nacistických satelitů. Zárověň také kriminalizujeme hrdiny a činy protinacistického boje za svobodu. Upřímně lituji každého ztraceného života, ale v kontextu historických fakt, způsobu boje, ochrany demokracie a svobod vůči totalitnímu zřízení nemohl III. odboj jednak jinak. A to včetně skupiny Mašínů. Tam kde ke byli odbojáři či kopečkáři příliš citliví byl vývoj jasný. Uvedu jen jeden příklad za všechny. Jedna skupina, která se pokusila unést letadlo a uvolnila ze soucitu strážci letiště pouta, se dočkala odměny - byla jím postřílena zezadu.

Můžeme spekulovat o dopadu vedení odboje skupiny bratry Mašínů, zda mohli udělat více či méně, můžeme vést debaty o využití prostředků získaných přepadem vozu s pěnězi! Ovšem nelze zpochybnit legitimitu jejich boje, způsobu vedení boje a prostředků, které k tomu používali. Každopádně skupina Mašínů provedla velké množství diverzních akcí (nejen několik mediálně známých) a kde to šlo, se prokazatelně vyhýbala násilí a ztrát na životech. Činnost skupiny Mašínů tak umožnila získat pro III odboj samopaly, granáty, pistole, 100 kg výbušniny a dvě radiostanice. Skupina také zapalovala stohy slámy na Moravě (což mělo vliv na komunistickou stabililitu) a strach komunistů z vnitřních nepřátel rostl. Samozřejmě nejen díky skupině Mašínů, ale také zásluhou dalších demokratických skupin, které taktéž bojovaly seč mohly - bohužel velmi často končili jejich členové v rukou kata. Ctirad Mašín skončil za nedovolené ozbrojování v Jáchymově v uranových dolech a vrátil se až po 2,5 letech. Skupina plánovala jeho osvobození a pokračovala dále v diverzních akcích. V roce 1953 se skupina rozhodla se spolu s dalšími odejít do zahraničí. Cílem bylo prodělat sabotážní výcvik v zahraničí a pak se vrátit jako organizátoři odboje. Podobně jako tomu bylo u Londýnem vyslaných paradesantních skupin za II. světové války. Takže nikoliv útěk, jak je dnes často mylně uváděno. Tento záměr se jim nakonec nepovedl vinou rozdílného pohledu amerických zpravodajců na formy československého protikomunistického odboje.

Ale to předbíhám. Na podzim 1953 se šestičlenná skupina vydala na strastiplnou cestu do západního Berlína. Bohužel během cesty došlo k jejich vyzrazení a na jejich stopu nasadili němečtí komunisté okolo 20000 vojáků. Skupina (ač z poloviny neozbrojena) se přesto bránila, několik nepřátel zabila (několik se jich postřílelo navzájem) a nakonec se Milanu Paumerovi, Ctiradu Mašínovi a Josefu Mašínovi po hrůzných útrapách povedlo uniknout do západního Berlína. Zbyněk Janata a Václav Švéda však byli zajati. Švéda, Janata a strýc Mašínů, Ctibor Novák, byli v květnu 1955 popraveni. Jejich těžce nemocná matka dostala 25 let a zemřela za 13 měsíců ve vězení. Její přítel dostal doživotí. Na dalších 14 lidí byly uvaleny tresty v celkové výši 241 let odnětí svobody. Skupina posledních tří se nakonec do republiky nevrátila a zůstala alespoň v US armádě. Ovšem jen do té doby, než se zhroutila jejich velká naděje, že se někdo naši vlast pokusí osvobodit.

Toto je jen ve stručnosti smutný osud hrdinů československého III. odboje. Nenechme ty, kteří zničili náš národ a zemi hanobit jejich činy.



Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Strana:   1  2  3  4  5  6
Pro vložení nového příspěvku se musíte přihlásit.