Obsah  >>  Guláš  >>  Pro koho je určeno spropitné ?
Strana:   1  2  3

Pro koho je určeno spropitné ?

Brutus
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
22.11.2010 - 18:50
Myslím,že většina lidí zkrátka zaokrouhluje částku.Já se s nějakými procenty rozhodně nepočítám a ani neznám nikoho,kdo to dělá.Napříkad-když utratím 222kč-dám 230kč.Když to dělá např.226kč-dám taky 230kč.Asi tak.Vypočítávání nějakých 10% mě nebaví a považuji to za módu okoukanou kdesi v USA.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Rajčátko
22.11.2010 - 14:34

Ab že tu meleš o prodavačkách ? :D
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym23:40
22.11.2010 - 11:31

Čeští turisté, pokud to nejsou uspěšní podnikatelé, mají nejmenší platy v Evropě a na ten zájezd si museli ušetřit - ten číšník by padnul naznak kdyby se dozvěděl s jakým platem musí hospodařit a z útrpnosti by možná nechtěl ani útratu zaplatit. Pokud pouze účet zaokrouhlujeme, vychází to z našich možností, nad nikým bych se proto neušklíbal - jste-li lépe situován dávejte klidně, třeba 20% zpropitného!
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Rajčátko
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym
22.11.2010 - 10:30

Mě je fuk, kolik dáváš hudební skupině.. To je trochu "jiný" dýško, ne? Bavíme se o hostinství!
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
21.11.2010 - 23:52
Nemuzete srovnavat pokladni, ktera si odsedi celou smenu na zadku a jen markuje, s cisnikem, ktery kolem Vas celou dobu vasi navstevy beha. Kolikrat udela i neco navic, snazi se Vam vyjit vstric, kdyz si objednate neco co nema v nabidce a jeste je mily. V takovem pripade si odpovidajici spropitne urcite zaslouzi. Pokud neco takoveho nedokazete ocenit, znamena to pouze to, ze jste lakoma ignorantka a smytec. Nerikam, ze takhle vstricni jsou v kazde restauraci, ale kdyz uz na takovou clovek narazi a je normalni, mel by to dokazat nalezite ocenit.
Jen bych rad podotknul, ze nejsem cisnik, ze se jich tu zastavam.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Brutus
21.11.2010 - 23:40

Ve Velke Britanii se spropitne dava uplne bezne, vetsinou tez 10%. Je to tam vlastne stejne jako zde. Cisnik - servirka, maji minimalni plat a to takovy, ze na spropitnem jsou zavisly. Vlastne jeden rozdil by se nasel a to ten, ze tam se opravdu 10% z utraty dava zcela automaticky. Ne jako zde, ze nekdo plati utratu napr. 255kc a necha 260kc. Take si muzete vsimnout, ze v anglii je na kazde uctence hlaska, "Service is not included", coz je vlastne male upozorneni, ze servis neni zapocitan co celkove castky utraty. sice je jen na Vas, zda spropitne nechate nebo ne, ale nechava kazdy. Krome ceskych turistu.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Rajčátko
21.11.2010 - 23:32

Mě je uplně jedno kolik dáváš, jen nemám ráda když si někdo myslí že tak jak to dělá on to musí dělat i ostatní.Je to snad jedno jak se máme, když dám příklad tak například hud.skupině kterou jsme měli pozvanou na jednu akci jsme dali i 50% navíc protože si prostě za odvedenou práci zasloužili mnohem víc než si řekli.Vážím si toho když někdo svou práci odvádí na 110% a ráda spropitné nechám,jak to dělají ostatní je mi fuk já taky nikomu necpu že se to tak dělat musí nebo by to tak mělo být ,,je to vždy na každém.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Brutus
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Rajčátko
21.11.2010 - 19:25
To je fakt:-)Já taky nedávám nijak velké spropitné.Spíš se řídím tím,kolik činí celková útrata.Vždycky to tak nějak zaokrouhlím k nebližší celé částce.Většinou to je tak 10-20kč.Když například si dám jen jedno pivo tak třeba ani nic nedám.Naopak,když jsem platil za víc lidí na oslavě 4.800kč dal jsem 5000kč,čili 200kč spropitného.Připadá mi rozumné,řídit se celkovou částkou.Třeba když utratím 30kč tak je hloupé dát 40kč:-))
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Rajčátko
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym v 13:18
21.11.2010 - 18:48
NO tak to se máte asi hodně dobře! Pardon, ale za to, že dám pro vás možná "jen" pár korun navíc, se nestydím. Vy taky dáváte prodavačce dvacku navíc, že vám namarkovala nákup? Ne, nedáváte. Hostinství jsou služby jako každé jiné a to že jim dáte něco navíc, je podle vašeho uvážení, nebo spíš "protože se to tak dělá"... Myslím, že kdyby jste platil třeba 5tis. útratu v restauraci, tak by vám už té pětistovky líto bylo...
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Brutus
21.11.2010 - 17:32
S tou Velkou Britanií bych si asi nebyl tak jistý.Ve středu jsem byl shodou okolností v restauraci Radisson Edwardian Hampshire na Leicester Square v Londýně a číšník si vzal spropitné a byl velice spokojen...

Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Brutus
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
21.11.2010 - 16:07
Ano,i to je pravda.Jak se říká-jiný kraj-jiný mrav.V USA je skutečně nepsané pravidlo,že spropitné má tvořit 10% a navíc americká servírka si o to bez ostychu klidně řekne!Zrovna tak jako americký taxikář!Naopak třeba ve Velké Británii,kde jsou lidé vychovaní podle úplně jiných hodnot,může být ponechání spropitného vnímáno jako veliká urážka personálu!Většina britských číšníků spropitné odmítne a navíc Vám dá najevo svou nelibost nad tím,že jim vůbec chcete něco dát!Nemají to rádi proto,že jsou vychovaní k tomu aby v zaměstnání pobírali peníze jen za přesnou práci,kterou odvedou a jen od svého zaměstnavatele.Nechá li jim host spropitné je to pro ně jakoby jim řekl:"Tu máš,ať si taky něco vyděláš,když jsi na tom tak špatně"!Naopak morálka v USA je proti nim zkažená,tam peníze znamenají vše.A myslím,že ta americká móda jde k nám.Ostatně,jako vždy,že?
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Rajčátko
21.11.2010 - 13:18

bereš všechny podle sebe? my dáváme 10% běžně, když jsme spokojeni.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Rajčátko
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym
21.11.2010 - 09:04

A proč myslíš, že to tu píšu??? Ano, normální je to u nich, u nás opravdu ne.. Nebo ty dáváš takovéhle sumy???
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Rajčátko
20.11.2010 - 22:18

...na divokym západě je to madam prosím normální! Myslím těch 10%. Pobírají je všichni od číšnice , přes kadeřnici, řidičku autobusu a prodavačku Rajčátek...
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Rajčátko
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
20.11.2010 - 20:57
Nedávno dávali nějakou ukázku o spropitném... Prý už je dnes normální a "neslušné" dávat méně jak 10% z celkové ceny. Na to bych se podívala! Budu platit 1000Kč a nechám číšníkovi stovku? To asi upadli.. Max. jsem nechala tak 50Kč, víc ani omylem.. Jsme přece také lidi, ne? Samozřejmě záleží také na ochotě a pracovitosti číšníka, když se mě nevšímá, tak má smůlu :)
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Brutus
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym
20.11.2010 - 18:15
Ano,bohužel je to tak a to je na tom to smutné:-(Pokud někdo číšníkovi platí méně z toho důvodu,že mu řekne,že to dožene na spropitném tak je to špatný šéf,neboť jeho zaměstnanec aby si slušně vydělal,je odkázán na libovůli hosta,který mu může nebo nemusí něco dát. Mě osobně by to připadalo jako žebrota.Ale nevím,jak v které restauraci to chodí,je to jen můj názor.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
20.11.2010 - 15:30
ehm nechci vam nic rikat ale servirka nebo cisnik maji vzdy mensi vyplatu prave proto ze by si zbytek meli vydelat na spropitnem...proto kuchari berou vic...
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Bzuk
20.11.2010 - 11:41

V jedné nejmenované restaraci v Praze má můj syn číšník o téměř 7000 korun nižší plat, než kuchař. O spropitné se dělí tak, aby za měsíc měli zhruba stejný prachy.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Brutus
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Bzuk
20.11.2010 - 11:17
Ano,to je pravda.Pokud kuchařka i servírka mají stejné zásluhy na dobré práci,tak by se teoreticky rozdělit spravedlivě měly.Jen si myslím,že k tomu v praxi dochází velmi zřídka.Spokojený host nechá zpropitné a nezajímá se jak je s ním naloženo.Nějak si nedovedu v praxi představit,že servírka,která například dostane dvacku,jde do kuchyně a dá kuchařce deset korun.A navíc si přece jen myslím,že kuchařka má plat vyšší.Samozřejmě do toho nevidím,jen si to myslím.Například sehnat kuchaře je pro majitele obvykle o dost těžší,než sehnat servírku.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Bzuk
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
20.11.2010 - 00:06
No v dnešní době není rozdíl v platech až tak znatelný a tento argument sem čekal mě jde tak trošku a spravedlnost protože dle mého když jedna ze služeb bude špatná (jídlo,obsluha) tak asi spropitné málokdo nechá ale když si pochutná a je rychle a mile obsloužen tak to už je jiná takže podíl na spropitném mají obě strany takže nemůžu pořád najít důvod proč se nepodělit
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Strana:   1  2  3
Pro vložení nového příspěvku se musíte přihlásit.