Obsah  >>  Guláš  >>  Pro koho je určeno spropitné ?
Strana:   1  2  3

Pro koho je určeno spropitné ?

Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
26.11.2010 - 15:03
S tim důchodem je to pravda....ale to neni jenom u číšníků. Spousta firem, kde je na pásce napsána minimální mzda a pak se to dopočítává bokem - malé firmy běžně. Teta je prodavačka v textilu a má minimální mzdu a zbytek jí dá na ruku. Kdyby nesouhlasila - na její místo je dalších xy uchazeček. A navíc nevim, kolik ti je, ale já už se na důchod od státu teda nespoléhám a spořim si již 6 let. A přítel je číšník a samozřejmě si na důchod spoří právě ze spropitného. Stát nám stejně NIC za 50 let nedá.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym
26.11.2010 - 14:58

Jo, já to nemyslela tak, že není host obsloužen stejně....ale od kamarádu, co pracují v Praze vím, že když přijde host - který nedává, tak kolem něho už nelítaj tak "aktivně" jako kolem toho, u kterýho ví, že dává. S tou frajeřinou je to samozřejmě otázka charakteru.
Jinak právě u těch kluků, kteří dělají číšniky v Praze vím, že se s kuchaři o spropitné nedělí....viz důvod, který jsem napsala dole. Kuchař má u nich 25 000 a oni 7 000.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym10:59
26.11.2010 - 12:54

Tam, kde je číšník placen ze spropitného je ovšem zákazník předem informován, že ke konečnému účtu bude připočítáno 10 nebo až 20%.
Jen by mě zajímalo, jaký je důchod takového pracovníka v pohostinství, který tam pracoval po celou dobu svého zaměstnání za minimální mzdu, žil si sice se spropitným nadstandartně, ale důchod mu bude vypočítán z toho co má na "pásce".
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
26.11.2010 - 10:59
Proboha, proč mají lidi "zvenku" řešit způsob dělení tringeltů mezi personálem. Obvyklé je, že s kuchařem se nepočítá, jelikož ti mají zcela jiné platy, ve velmi kvalitních restauracích i o řád! Ne tak ve Slaném. Od číšníků se očekává jistá prezentace celého podniku a jejich zainteresovanost, počítá se s jejich kreativitou, znalostí nabídky nápojů, jídel a vín. Je to vlastně dealer, prodejce všeho, co podnik umí. A protože se považuje za normu 10% z tržby na spropitné ( to dávám samozřejmě i ve Slaném) je to zároveň i výše číšníkovy premie ze spropitného.Pro ilustraci něco ze světa: v Izraeli jsou podniky, kde číšník je placen jen ze spropitného.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym
26.11.2010 - 10:36

koho?
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Brutus
25.11.2010 - 23:11

Tvůj názor je v pohodě,ale já tuto práci dělám už hodně dlouho a bohužel je to tak,že je Ti dýško započítáno k platu. Ale i host,který ho nedá, je obsloužen stejně. Protože pak příjde frajírek ,který se předvádí a dá spropitné za tři,hádej koho mám radši. Dášena
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Brutus
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
25.11.2010 - 19:00
Pokud otázka zní,zda si mají číšníci a kuchaři spropitné dělit,tak nemám jednoznačnou odpověď,neboť to záleží na mnoha faktorech.Pokud zaměstanci tvoří dobrý a přátelský kolektiv,tak si určitě dělí spravedlivě jak práci tak spropitné.Pokud pracují stylem "toto je má práce a peníze a toto tvá práce a peníze" tak se holt nedělí.Je to dle mě všude jinak a záleží hlavně na tom kolektivu!Jinak-já jsem tuto práci nikdy sice nedělal,ale pokud bych měl tak chci mít v těchto věcech jasno.Pokud mi zaměstnavatel řekne "Dám ti 5 tisíc a zbytek si vybereš na spropitném"tak od něj bez pozdravu odcházím!!!Spropitné je odměna od hosta,kterou mi dát může a nemusí!!Pracovat za otrocky nízký plat a doufat,že to doženu penězi jen z něčí velkorysosti je prostě ponižující!Když budu dělat číšníka tak je mou povinností obsloužit hosta bez ohledu na to,jestli mi něco dá nebojestli je mi sympatický!A povinností mého šéfa je platit mi peníze za moji práci,které mám ve smlouvě!!Spropitné je nadstandartní odměna od hosta a s pracovní smlouvou nemá co dělat!Já taky spropitné dávám,nejsem škrt ale pokud bych někdy zažil(tedy v Čechách) situaci,že si obsluha o spropitné řekne,tak už mě v tom podniku nikdy neuvidí!!Považuji to za obtěžujicí žebrotu!Ale nikoho tu nechci urážet,co píšu je jen můj názor!:-)
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Rajčátko
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Bzuk
25.11.2010 - 08:09
Ahoj Bzuku :) naprosto souhlasím :D spropitné zaokrouhluji, jak to uznám za vhodné. Ve Slaném se restaurace rapidně zhoršily, občas zajdeme na polední menu a když kupuju jedno, opravdu sprop. nedávám.. Např. u Hrušky, menu stojí 79,- a tak platím 80, stejně si ho vždy beru s sebou. A skoro stejně to stojí zaprd :D Chtěli bysme zkusit toho Přemysla, každý ho chválí, tak uvidíme. Každopádně dýško by si měli mezi sebou dělit asi jen číšníci ne? Nevím, nepracuji v oboru, každopádně známá v Praze na Václaváku dostala pouze "podíl" z toho, co vypočítal mistr, ale nikdy nikdo žádný tabulky neviděl, takže většina mu šla do kapsy :/
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Rajčátko
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym ve 20:14
25.11.2010 - 08:05
Přesně, tak jak píšeš.. Pokud máš na večeři za 5tis., máš i na spropitné. Já v Praze pracuji, takže neboj se, VÍM, že tohle existuje :D ale tady jsi na Slánsku, pokud se tu vytahuješ, budiž ti přáno. Pokud budu pořádat ve Slaném mejdan, taky přidám něco k dobru, ale pokud jdu na jednu večeři za 500,-, 200Kč spropitné prostě nedám.. Asi pořád jen nechápeš, nevadí. Zůstaň si v Praze, aby jsi se nemusela stydět :) s pozdravem...
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Bzuk
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
24.11.2010 - 23:34
Proč pořád řešíte jak se to dělá ve světě kdo tam kolik bere a je úplně jedno i kolik bere číšník v Praze já píšu o poměrech ve slaném a tady asi málokterá restaurace může spoléhat na to že číšník si tu vydělá na půl platu spropitným proto mají kuchaři i číšníci ve slaném aspoň ty které znám dost vyrovnané platy
Takže obecný názor jak se to dělá jinde a ve světě už máme.

A proto specifikuji otázku jen a pouze na Slaný a jaký názor na to máte máte dělit či nedělit :D

Bzuk
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym
24.11.2010 - 23:17

To máš pravdu,je to tam teď suprový.Byl jsem tam se svojí holkou a kámošem. Pařili jsme fakt hustě a můj už nalitej kámoš se v 23.hod. zmínil,že má hlad,jesli by nebyl aspoň utopenec. Pak přišla pecka,dostal luxusní guláš a porce byla taková,že jsme ochutnali i mi. Minule jsem chlastal jinde,ale přesto jsem to zkusil a dostal jsem dršťkovku jak od maminky. Prostě U KONĚ je to pecka. Tak dobrou chuť příště Martine.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Bzuk
24.11.2010 - 23:05

Já si osobně myslím,že je-li zákazník spokojen,tak na tom má zásluhu jak obsluha,tak kuchyň. Pak je to asi na svědomí číšníka či majitele jestli se o spropitné podělit. Ale zase slovo spro-pitné mluví za vše a konzument komunikuje s obsluhou. Mělo by se to dělit,ale většinou mají kuchaři větší platy. Je to sporné. AHOJ ROBERT
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
24.11.2010 - 22:39
pokud jsem spokojena tak dam klidne i 200 kč..at je to u kadernice kosmeticky... je to slusne a normalni...
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Rajčátko
24.11.2010 - 20:14

Nezlob se, ale je vidět, že jsi nikdy nebyla v restauraci, kde se běžně za večeři utrácí 5 000...asi nechápeš, že když má někdo na to, aby dal za večeři 4 800 - tak by mu bylo TRAPNE dát usmolené 200!!! To bych se hambou propadla! Když má někdo na večeři v restauraci - TAK MÁ I NA SPROPITNE!!! Pokud je to půlka něčího platu - tak to asi za večeři neutratí!! A ohrazuju se, nejsem číšnice, ale vysokoškolačka a nechápu, jak někdo může dát 3 koruny spropitné nebo nic. Asi si pak neuvědomujete, že když tam přijdete znovu, tak kolem vás nebudou lítat a starat se (kdo by to za 3 Kč dělal!!!!)
Věř mi, je běžné, že číšníci dostávají od zaměstnavatelů minimální plat (znám lidi, kteří v kvalitních restauracích v centru Prahy berou 5 500 a mají psaný poloviční úvazek) s tím, že si zbytek mají vydělat na spropitném. Souhlasím, že je to nehoráznost a sprostota, ale tak to prostě u nás funguje...ukaž mi jednu hospodu, kde číšník bere psaný plat třeba 12 OOO hrubého (jako ta prodavačka za kasou). Proto mi líto dát 10% neni, pokud si jej číšník zaslouží (stará se, je profesionál - ne pseudo číšník z rodinný školy - co neumí prodat jídlo, neví, co je v pokrmech a čumí jak kdybyste jej obtěžovali - to není číšník - ale i tak vždy aspon něco dám, aby neskončil na pracáku a neodíral slušný lidi)
A nesouhlasím s názorem, že jinde ve světě není běžné dávat spropitné. Je to všude, akorát jsou státy, kde je neslušné to dávat číšníkovi na stůl a přímo....ale v těch je již service included (tedy započítáno 10% VZDY KE KONECNEMU UCTU)
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Bzuk
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
23.11.2010 - 15:07
Lehce se to tu odklonilo mimo téma ale to nevadí teď aspoň víme kdo jak spropitné dává mě ovšem zajímá jestli by se o spropitné měl číšník podělit i s kuchařem pokud byl host s celkovou službou spokojen a není to o tom že když někdo nechá 20kč že přijde s desetikorunou ono se to za den dva směny nasčítá celkem pěkně když se lidi otáčí a pokud se má podělit tak v jakém poměru
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Brutus
23.11.2010 - 13:49

To je velkej omyl. V Británii je běžné dát 10% a s těmi Spojenými státy jste vedle jak ta jedle. Tuhle praxi zavedli už dávno před 2. WW turisté z Evropy, kteří byli unešeni kvalitou amerických restaurací a co se týká morálky, tak v USA je spropitné součástí daněného příjmu personálu, číšník ho přiznává a není součástí šedé ekonomiky jako u nás. Takže s tou morálkou je to přesně naopak.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Rajčátko
23.11.2010 - 13:45

Kdybyste v USA nedala číšníkovi spropitné ve výši 15%, tak jsou schopni velmi energicky si ji vyžádat.Stalo se, že i zavolají na vás policii, tak je to tam zavedeno. 15% je obvyklé, to je norma v restauraci s obsluhou, 12% jestliže nejste spokojen, to pak musíte číšníkovi vysvětlit co se vám nelíbilo( už pro příště, chtějí opravdu znát názor a nápravu) a 18% dáváte tehdy, jste-li z výkonu nadšen. Spropitné je totiž otevřeně deklarováno, je vypočítáno na účtu a je daněno čišníkovi jako příjem a je s tím počítáno, tak to prostě je.

U nás se považuje za slušnost 10%
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Brutus
23.11.2010 - 13:07
http://cs.wikipedia.org/wik…
čti ty módo z Ameriky...
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Anonym
23.11.2010 - 12:21

vošidili tě a ty jim ještě dáváš 40 Kč. Víš kolik na tobě vydělali ? To nepochopím, kdo furt leze do hospod na předražený blafy.
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Anonym
Anonymní uživatel
Hlavně pro: Všechny
22.11.2010 - 22:00
Nedávno jsem dal spropitné 40kč. Není to u mě běžné,ale byl jsem v hospodě ,,U KONĚ'',dal jsem si skvělé pivo a výborné jídlo. Obsluha na úrovni,usměvavou paní vystřídal vstřícný pán,prostě super. Škoda,že jsem ve Slaném jen jednou do měsíce. Už se těším na příště a možná dám víc, zaslouží si to !!!!!MARTIN
Kvalitní příspěvek   Nevhodný příspěvek
Strana:   1  2  3
Pro vložení nového příspěvku se musíte přihlásit.